Schotland Camperreis

0
6 dagen
Camping Morvich
Kinlochleven
Max People : 6
Tour Details

Schotland, het land van de Munro’s, whisky, uitgestrekte veengebieden, spoken en natuurlijk talloze Lochs en Glens. Ooit werd dit deel van Groot Brittannië ‘Britania Barbara’ genoemd.  De Engelsen wisten niet wat ze met zo’n stoer en eigenzinnig volk aan moesten. Talloze knokpartijen lopen als rode draad door de geschiedenis van dit prachtige land. 

De historie sijpelt nog door in het landschap, de vele gedenkplaatsen en monumenten, kastelen en burchten. Het buitenleven is even belangrijk voor de Schotten als hun mooie exportproduct: whisky!  

Deze reis maken we kennis met het zgn Munro –baggen. Sir Hugh Munro, een van de vele Schotten die eindeloze wandeling maakte, heeft een lijst samengesteld van alle bergen hoger dan 3000 voet (915 meter). Na nieuwe metingen bestaat deze lijst uit 282 toppen. Het lijkt allemaal goed te doen, toppen van rond de 1000-1300 meter (de hoogste, Ben Nevis, meet 1344 meter) maar vergis je niet. Het pad raakt kwijt, het weer verandert plotseling, je begint vaak op zeeniveau zodat je de nodige hoogtemeters moet maken en het is er ruig. Waar je in de Alpen nog bordjes en richtingaanwijzers treft moet je het in Schotland zelf uitzoeken. Dat gaan we dan ook doen! We dompelen ons onder in dit ongrijpbare land met zijn oude geschiedenis en lopen over en door dalen met gesteenten die tot 1 miljard jaar oud zijn.  

Tijdens de reis wordt je getrakteerd op verhalen. Verhalen over de Schotten en de vreemde namen van de toppen. De woeste ontstaansgeschiedenis van land en volk komt voorbij tijdens een kampvuur met een goed glas in de hand of onderweg naar een top.  

Lokatie begin reis

Camping Morvich nabij Shiel Bridge.

Lokatie einde reis

Blackwater campsite.

Inbegrepen in de reissom

 • IML gids gedurende alle tochten
 • Entree Whisky distilleerderijen met tour
 • Eerste maaltijd bij aankomst inclusief glas Whisky
 • Ontbijt op de laatste dag

Niet inbegrepen in de reissom

 • Heen- en terugreis
 • Overtocht
 • Persoonlijke uitgaven
 • Campingkosten en overige reis- en verblijfskosten
Kleding

Elke dag kan het weer anders zijn. We lopen over rotsen en door zompige veengebieden, zorg dus voor waterdichte en hoge schoenen (Categorie B of C). Goede regenkleding is gezien het Schotse klimaat een must. Daarnaast de persoonlijke uitrusting voor het overnachten in de camper en het koken doe je ook zelf. Natuurlijk gaan we bij elkaar staan en tijdens het wildcamperen zullen we de campers zo opstellen dat we bij elkaar in de buurt staan. Drie avonden staan we op de campsite, twee avonden zullen we wild staan. Uiteraard op geschikte, eerder door ons bezochte lokaties.

 • 30-40L rugzak
 • Regenkleding: broek en jas
 • Warme isolerende laag (dons en/of fleece)
 • Thermo onderkleding, twee sets een met korte en een met lange mouwen/pijpen
 • Handschoenen, muts en gamaschen
 • Wandelstokken en minimaal 1.5 liter water mee per dag
 • Droge en warme kleding voor 's-avonds
Itinerary

Dag 1Verzamelen Camping Morvich nabij Shiel Bridge

We hebben de velden bij binnenkomst rechts, en nogmaals rechts. Links van de twee eiken is er plaats voor 5 campers. Daar houden we de eerste briefing. Uiteraard met een fijne dram om in de stemming te komen. Een goede avondmaaltijd staat voor jullie klaar!

Dag 2Beinn Fhada

De eerste Munro staat op het programma. Een mooie inlooptocht om het Schotse landschap te leren kennen. De Beinn Fhada, de Long Hill, heeft een lange geleidelijke aanloop. We passeren vele stroompjes, nergens is het lastig. Het is ca 1,5 uur lopen tot een splitsing aan het einde van een prachtig, steeds smaller wordend dal. Daar gaan we rechts en volgen het pad. Na nog eens ca 1,5u staan we al op de top. Bij helder weer is het uitzicht fantastisch. Omringd door honderden toppen en in de verte de zee, is dit een perfecte plek voor een pauze. Afhankelijk van de conditie van de groep en de weersomstandigheden lopen we een andere route door het terrein terug naar de splitsing. Daar vervolgen we de weg geleidelijk weer naar het startpunt.

Overnachting: Camping Morvich

Dag 3Loch Treig

We rijden met de camper over de A87 richting Cluanie Inn door Glen Shiel naar het startpunt van onze tweede Munro-dag. Het doel is om drie Munro’s te lopen vandaag! Deze wandeling is goed te doen maar we moeten hier en daar wel ons eigen pad zien te vinden. Elke top is fantastisch om te bereiken. Bovenop elke Munro ligt een steenhoop, een zgn ‘cairn’. Aantikken en weer door naar de volgende. Tussen de toppen lopen we over brede graten waardoor we uitzicht hebben op de glens aan beide zijden. Deze tocht is een mooie rondwandeling met een heen&weertje naar de derde top. Vanuit het zadel tussen de 2e en 3e top dalen we af over een smal pad door het gras en langs rotsblokken. Het kan er wat zompig en modderig zijn. We bereiken een oude militaire weg waarover we de ochtend richting eerste top liepen en komen uit bij de campers op de parkeerplaats.

We zijn op tijd weer terug om een stuk verder te reizen naar onze volgende bestemming, reistijd ca 1,5 uur.

Dag 4Loch Treig 2

Vanaf ons wildkampeerplekje rijden we naar het beginpunt van de wandeling. Vanaf de parking aan het eind van de weg lopen we richting het stuwmeer, dat we al snel zien liggen als we over een duidelijk pad richting de eerste top lopen. Links Loch Treig en rechts zien we de Ben Nevis liggen, de hoogste berg van Schotland. Mooie tocht, deels over duidelijke paden maar ook rotsig terrein en smalle paden door heidevelden. Weer twee Munro’s aan onze lijst toegevoegd!

Overnachting: Loch Treig, wildkamperen

Dag 5Kinlochleven

De ochtend rijden we naar Kinlochleven en we strijken neer op de Blackwater campsite. In het dorpje zit een supermarkt waar we onze voorraden kunnen aanvullen.

De middag gebruiken we voor een eenvoudige wandeling in de omgeving van Kinlochleven. Opties zijn langs de Aluminium Works, diverse bospaden of langs de vloedlijn. Voor de zee liefhebbers een feest, de fossiele schelpen liggen er voor het oprapen.

Overnachting: Blackwater campsite

Dag 6Sgurr Eilde Mor

Vandaag wordt het weer tijd om nog een paar Munro’s aan te tikken. Ons doel zijn de Mamores ten noorden van Kinlochleven. Achter het kerkje in Kinlochleven begint het pad. We lopen door de bossen en moeten ons goed oriënteren. Als we het bos achter ons hebben gelaten ontvouwt zich een prachtig Schots landschap. We beklimmen als eerste de Sgurr Eilde Mor (de grote piek van het hert) en als het allemaal lekker vlotjes gaat beklimmen we er nog een paar naburige Munro’s. De graten tussen de Munro’s zijn soms steil en rotsig. We nemen rustig de tijd en genieten van het geklauter en de prachtige rotsformaties.

We maken ’s avonds een mooi kampvuur, delen de verhalen en ervaringen van de gemaakte wandelingen en proosten op een ongetwijfeld prachtige week in de bergen van Schotland.

Overnachting: Blackwater campsite

Dag 7Vertrekdag

We verwennen jullie op deze laatste dag met een typisch Scottish Breakfast.

Na dit uitgebreide ontbijt volgt het vertrek. Terug naar de boot (Newcastle of Rosyth/Edinburgh), of vervolg je reis in Schotland. We voorzien je graag van informatie en adviezen voor je trip.

Map
Photos

Proceed Booking