Ben Nevis en Glen Nevis

0
8 dagen
Glen Nevis Caravan & Camping Park
Glen Nevis Caravan & Camping Park
Min Age : 21
Max People : 6
Tour Details

Schotland, het land van de Munro’s, whisky, uitgestrekte veengebieden, spoken en natuurlijk talloze Lochs en Glens. Ooit werd dit deel van Groot Brittannië ‘Britania Barbara’ genoemd. De Engelsen wisten niet wat ze met zo’n stoer en eigenzinnig volk aan moesten. Talloze knokpartijen lopen als rode draad door de geschiedenis van dit prachtige land.

De historie sijpelt nog door in het landschap, de vele gedenkplaatsen en monumenten, kastelen en burchten. Het buitenleven is even belangrijk voor de Schotten als hun mooie exportproduct: whisky!

Deze reis maken we kennis met het zgn Munro –baggen. Sir Hugh Munro, een van de vele Schotten die eindeloze wandeling maakte, heeft een lijst samengesteld van alle bergen hoger dan 3000 voet (915 meter). Na nieuwe metingen bestaat deze lijst uit 282 toppen. Het lijkt allemaal goed te doen, toppen van rond de 1000-1300 meter (de hoogste, Ben Nevis, meet 1344 meter) maar vergis je niet. Het pad raakt kwijt, het weer verandert plotseling, je begint vaak op zeeniveau zodat je de nodige hoogtemeters moet maken en het is er ruig. Waar je in de Alpen nog bordjes en richtingaanwijzers treft moet je het in Schotland zelf uitzoeken. Dat gaan we dan ook doen! We dompelen ons onder in dit ongrijpbare land met zijn oude geschiedenis en lopen over en door dalen met gesteenten die tot 1 miljard jaar oud zijn.

Tijdens de reis wordt je getrakteerd op verhalen. Verhalen over de Schotten en de vreemde namen van de toppen. De woeste ontstaansgeschiedenis van land en volk komt voorbij tijdens een kampvuur met een goed glas in de hand of onderweg naar een top.

Lokatie begin en eindpunt reis

Glen Nevis Caravan and Camping Park
Glen Nevis
Fort William PH33 6SX
United Kingdom

https://www.glen-nevis.co.uk/

Inbegrepen in de reissom

 • IML gids gedurende alle tochten
 • Eerste maaltijd bij aankomst inclusief glas Whisky
 • Ontbijt op de laatste dag
 • Overnachtingen op campings en in hotels

Niet inbegrepen in de reissom

 • Heen- en terugreis
 • Overtocht
 • Persoonlijke uitgaven
Kleding en overnachting

Elke dag kan het weer anders zijn. We lopen over rotsen en door zompige veengebieden, zorg dus voor waterdichte en hoge schoenen (Categorie B of C). Goede regenkleding is gezien het Schotse klimaat een must. Daarnaast de persoonlijke uitrusting voor het overnachten in de hotels en op de campings en het koken doe je dan ook zelf. Natuurlijk gaan we bij elkaar staan en tijdens het kamperen zullen we de tenten zo opstellen dat we bij elkaar in de buurt staan. Drie avonden staan we op de camping, twee avonden zullen we in een hotel overnachten. Uiteraard op geschikte, eerder door ons bezochte lokaties en afhankelijk van het weer.

 • 30-40L rugzak
 • Regenkleding: broek en jas
 • Warme isolerende laag (dons en/of fleece)
 • Thermo onderkleding, twee sets en een met kort en een met lange mouwen/pijpen
 • Handschoenen, muts en buff
 • Wandelstokken en minimaal 1.5L water mee per dag, thermosfles
 • Droge en warme kleding voor 's avonds
Itinerary

Dag 1Verzamelen Camping Glen Nevis Caravan en Camping Park

We hebben een aantal plaatsen gereserveerd voor de tenten. We verzamelen om 16:00 bij de receptie en zetten daarna de tenten op. ‘s Avonds kennismaking en voorbereiden tocht voor de volgende dag.

Dag 2Aonach Mor (1221m) en Aonach Beag (1234m)

Vandaag beginnen we rustig met twee Munro’s. We rijden naar de Nevis Range Mountain Resort en parkeren de auto’s. De lift brengt ons naar 630m hoogt op de Nevis Range. Er is daar een restaurant van waaruit de wandeling start en hier komen we ook weer terug voor de lift naar beneden. We volgen een pad onder de skiliften door die in de winter, wanneer de sneeuwhoogte het toelaat, gebruikt worden voor de wintersporters. Bij de laatste sleeplift op 1190m gaan we zuidwaarts en al snel bereiken we de Aonach Mor. Vanaf daar dalen we af in zuidelijke richting en bereiken Seang Aonach Mor, het laagste punt tussen de twee Munro’s van vandaag. Daar stijgen we weer en bereiken de Aonach Beag. Hier lunchen we even. Bij goed zicht is het uitzicht schitterend, zowel de Ben Nevis in westelijke richting als de Stob Coire an Laoigh die we later deze week zullen beklimmen zijn vanuit hier goed zichtbaar. We nemen dezelfde weg terug en zijn na 5 uur weer bij de auto’s.

Dag 3Mullach nan Coirean (939m), Stob Ban (999m) en Sgurr a'Mhaim (1099m)

Witte Quartz en rood Graniet zie je niet vaak op dezelfde dag, maar vandaag wel! Vanaf de P bij Achriabhach starten we met een rondje linksom over deze drie Munro’s. Eerst door het bos over een makkelijk pad, later steiler en over rots. Via een mooie graat bereiken we nan Coirean en we vervolgen de weg in oostelijke richting waarbij we licht dalen. De Stob Ban domineert ons uitzicht en deze bereiken we na 90 minuten. Korte pauze voor een lunch. Dan verder oostwaarts, steile afdaling naar een klein meertje, Lochan Coire nam Miseach en een steil stuk richting de Stob CHoire a’Mhail. Daar wacht ons nog een flinke wandeling richting het startpunt waar we na 3 uur afdalen over rots en door bos zullen aankomen.

Dag 4+5Stob Ban (977m), Stob Choire Claurigh (1177m) -wildcamp- Stob Coire an Laoigh (1116m), Sgurr Choinnich Mor (1094m)

Een onvergetelijke trip die we met een wildcamp moeten overbruggen! Op de eerste dag starten we in de buurt van Roybridge bij Corrieschoille en de het pad richting Lairig Leacach is afwisselend. Uit het bos zien we de corbets Cruach Innse en Sgurr Innse. In de verte doemt de oost-noordoost graat van de Stob Ban op, de eerste Munro van de dag. Na Stob Ban gaat het steil omlaag en we zien in de verte de Ben Nevis liggen. Over graniet klimmen we naar de top van de Clarigh en genieten van het uitzicht. De afdaling over de graat is niet moeilijk en tegen het eind van de middag zoeken we een geschikte plaats om de tenten op te zetten voor de nacht.
De volgende ochtend verlaten we de graat bij Stob Coire Easain richting de Stob Coire an Laoigh en moeten daarbij flink dalen. Even later lopen we dezelfde passage weer terug en gaan over de noordgraat via een oud treinspoor door het bos naar het startpunt Corriechoille.

Dag 6Ben Nevis (1344m) via Carn Mor Dearg (1220m) en de uitdagende noordgraat

Er zijn verschillende routes naar Ben Nevis, maar de mooiste is die over de noordgraat en deze doen wij! De Ben Nevis beklimmen zonder daarbij de noordgraat te nemen is net zoiets als naar het strand gaan en de zee niet zien. Maar de start is via het touristenpaadje dat we bij Lochan Meall an t-Suidhe verlaten en noordwaarts gaan. We draaien naar het oosten en het pad gaat omhoog naar de rode granieten hellingen van de Carn Beag Dearg. Carn Mor Dearg is ongeveer 800m over de graat en die bereiken we na ongeveer 3 uur van de start. Vanaf daar gaat het zuidwaarts op een ruig pad en al gauw bevinden we ons op de graat richting Ben Nevis! Een prachtig uitzicht met links en rechts de diepte onder ons. We passeren de noodbivak en bij slecht zicht is een GPS hier cruciaal! Even later staan we op de top van de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland. De afdaling via het touristenpaadje brengt ons snel terug naar het startpunt waar we na ongeveer 9 uur lopen zullen uitkomen.

Dag 7An Gearanach (982m) en Binnein Beag (943m)

Deze dag begint met het oversteken van een hangbruggetje bij Steall. Na het bos volgt een hele lange graat die ons leidt naar de top van de An Gearanach. Daar blijven we niet lang, want we moeten nog een heel eind. Na 80m afdalen gaan we oostwaarts de vallei in waar de Allt Coire an Easain stroomt. Deze moeten we zien over te steken (doorwading!) en vanaf daar zoeken we het pad wat ons via de Gualainn a’ Bhinnein Mhoir over de noorflanken naar de tweede top van vandaag leidt. In noordelijke richting verlaten we de Binnein Beag via een steile afdaling en we dalen af naar het pad aan de overkant van de Water of Nevis. Deze lange weg naar het beginpunt van de wandeling stelt ons geduld op de proef.

Dag 8Ontbijt en vertrek

Na het gezamenlijk ontbijt pakken we de tenten in en vertrekken voor eigen terugreis of vervolg van de vakantie. Officieel is het programma hiermee om 9:00 ten einde en kan iedereen zijn eigen weg vervolgen.

Map
Photos

Proceed Booking